2018. aug 01.

Menekülés egy égő házból

írta: Hauke
Menekülés egy égő házból

fire_break.jpg

 

"Mi volt a legizgalmasabb dolog, ami életed során történt veled?"

"Hát, nehéz kérdés... Nem emlékszem semmi izgalmasra... Egyszerű kis életem volt. Persze ott volt az az eset, amikor egy égő házból kellett kimenekülnünk..."

 

Már jó pár éve történt, 10 éves lehettem talán. Nyáron a nővéremmel édesapánknál töltöttünk egy hetet. A lakás egy 10 emeletes panelház első emeletén volt. A földszinten üzletek voltak.

Egyik éjjel arra ébredtünk, hogy apa rázogat minket, hogy keljünk fel. Mondta, hogy gyorsan fogjuk a legszükségesebb iratokat, és menjünk, mert ég a ház. Az alattunk lévő üzletet felgyújtották...

Apa megfogta a kezünket, mondta, hogy csukjuk be a szemünket, ne vegyünk levegőt a nagy füst miatt, így vezetett ki minket az épületből. Mindig mondta nekünk, hogy éppen merre kell fordulnunk.

Kint már jó pár ember összegyűlt, ott volt a rendőrség és a tűzoltóság is. Nem tudtuk, meddig kell kint maradnunk, beültünk apa kocsijába, és ott várakoztunk. De csak reggel mehettünk vissza.

 

Utólag érdekes volt megbeszélni, hogy kiben mi játszódott le közben. Nővérem mondta, hogy neki sokat segített, hogy apa megőrizte a hidegvérét, ura volt a helyzetnek. Apa erre azt felelte, hogy amúgy teljesen bepánikolt, de tudta, hogy miattunk tartania kell magát.

Aztán kérdeztük tőle, hogy hogy vette észre a tüzet. Elmesélte, hogy miután mi lefeküdtünk, ő nem tudott aludni, ezért még egy darabig ébren volt, kint volt az erkélyen. Látta a sötétben, hogy arra megy egy csapat részeg fiatal, és odamennek az alattunk lévő üzlethez.

Nagy csörömpölés... Aztán felizzott a tűz... A fiatalok elrohantak...

Apa először ledöbbent, de aztán gyorsan hívta a tűzoltókat. "Gyorsan, jöjjenek, betörtek egy üzletbe és felgyújtották, ég a ház!!!"

Egy unott, női hang felelt: "Ez a rendőrség. Kapcsolom a tűzoltóságot."

Szólj hozzá

budapest emlék tűz